Gelişmiş Tarım Teknolojileri – Yarının Tarım ve Gıda Sektörü
Gelişmiş Tarım Teknolojileri – Yarının Tarım ve Gıda Sektörü
Gelişmiş çiftçilik teknolojileri tarımı daha üretken, çevre dostu ve sağlıklı kılıyor. Peki gelişen Dünya’daki tarımda neler göreceğiz?
Bu yeni tarım devriminde, tarımsal mobil uygulamalar, laboratuvar ortamında üretilen etler, sürücüsüz traktörler ve bir çok daha gelişmiş teknoloji tarımda kullanılıyor olacak.
Önümüzdeki 30 yıl içinde yaşanacak teknolojik gelişmeler, Dünya’nın her tarafındaki tarlaları devrimsel nitelikte etkileyecek. Dünya nüfusu 2020 yılı ile birlikte, 7.78 milyara ulaşarak hızlı artışını sürdürdü. 2050 yılında ise bu sayı 9-10 milyar olacağı tahmin ediliyor. 2050 yılında Dünya, 10 milyarı besleyeme potansiyeline gelmiş olacaktır. Birleşmiş Milletlerin bu konudaki uzman kurumu Gıda ve Tarım Örgütü FAO 2050’de daha kalabalık bir Dünya’da, kişi başına düşen kalori miktarında artış öngörmektedir.
İşte gelecekte kullanılacak ve günümüzde halihazırda kullanılıyor olan bazı gelişmiş tarım teknolojileri:
Tarımsal Mobil Uygulamalar
Kırsal bölgelerde akıllı telefon kullanımı gittikçe artmakta. Artık çiftçilere ulaşmanın ve işlerini daha verimli yapabilmelerini sağlamanın yeni yolu mobil uygulamalar.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ve özel şirketlerin dijital tarım kapsamında geliştirilen mobil uygulamalar da bulunuyor.
Yakın gelecekten bir çiftçi:
Gelecekte bir çiftçinin telefonundaki hasat uygulaması, on tarladan beşinden ürün toplamak için şartların mükemmel olduğunu söyledikten sonra, diğer tarlalar için uygun zamanın hangi tarih olacağını da belirler. Çiftçi sadece uygulamanın mantığını gözden geçirmesi ve “kabul ediyorum” butonuna basması gerekiyor.
Eğer çiftçi tarlasından uzaktaysa, tarlaların nerede olduğunu bilen bir yazılım. Hasat için hazır tarlalarında çalışması gereken robot biçerdöverinin çalışma saatlerini ayarlayacak.
Bu sadece gelecekte olacak tarım sektörünü tahmin eden bir senaryo. Bunun gibi bir çok gelecek vizyonu mevcut.
Tarımda Otomasyon
Tarım makinelerinin kullanım zorluğu ve çalıştırmak için yapılan masraflar, ürün fiyatlarını yükseltmektedir. Doğa olaylarına yönelik erken ikaz sistemleri ve tarım otomasyon sistemleri sayesinde bu durumun tam tersi sağlanabilir. Nesnelerin İnterneti (IOT) teknolojisinde elektronik cihazların ve nesnelerin birbirleriyle senkronizasyon sağlayarak çalıştıkları ve iletişime geçtikleri bu teknolojiler tarım alanına da büyük katkılar sunmaya başladı.
Teknoloji sayesinde, verimlilik ve üretim hızı artacak. Zirai don erken uyarı sistemleri, sulama sistemleri otomasyonu, kuyu, pompa ve depo otomasyon sistemleri, iklim kontrol otomasyonu, bahçe ve sera otomasyonu ve gübreleme otomasyonu gibi otomasyonlar üretim kalitesinde ve verimlilikte oldukça etkili oluyor.
Laboratuvar Ortamında Üretilen Etler
Laboratuvarda üretilen etler, hayvanlardan kök hücre alınması ve bunların laboratuvarda besleyici bir sıvının içine konularak büyütülmesi ile elde ediliyor. Bu süreçte artık hayvan öldürmeye gerek kalmıyor. Yapay et üretimi ile birlikte hayvan refahı ile ilgili endişelerin önüne geçilmesi planlanmaktadır.
Yapılan araştırmalara göre yapay etin, zararlı sera gazlarının atmosfere salınımını ve arazi kullanımını azaltma potansiyeli bulunuyor. Böylece küresel ısınmanın önlenmesine katkı sağılıyor.
Sürücüsüz Traktörler
Sürücüsüz Traktör, tarımda otomasyonu arttırma hareketinin bir parçası olarak yer almaktadır. Tarımsal görevler için yüksek çekiş gücü sağlayan otonom bir çiftlik aracıdır. Sürücüsüz Traktörlerde sürücü kabini bulunmuyor ve tarım ekipmanlarıyla sorunsuz şekilde entegre olabiliyor.
Üzerinde bulunan ultrasonik sensörler, kameralar ve Lidar (lazer darbeleri kullanılarak bir nesne veya bir yüzeyin uzaklığını anlamaya yarayan teknoloji) ile arazinin haritasını çıkararak kendine uygun bir yol çizmektedir.
Şu anda çiftçilikte kullanılan bu tür diğer otonom teknolojiler arasında otomatik sağım ve otomatik çilek toplayıcılar yer almaktadır. Bir kontrol istasyonunda ilerlemeyi izleyen bir gözetmenin yardımıyla veya lider bir insanlı traktörle çalışmaktadır.
Gelecekte ise sürücüsüz traktörler, şuan kullanılmakta olan Traktörlerin yerini alacağına kesin gözüyle bakılmaktadır.
İlgili Bağlantılar : https://www.tarimorman.gov.tr/
Ana Sayfa İçin : https://kadirkucuk.com/